The Hardware Hacker – Kitap incelemesi

23.05.2017
2834 Okunma

Esen;
Uzun zamandır almayı düşündüğüm “The Hardware Hacker – Andrew ‘bunnie’ Huang” kitabını fırsatını bulunca hemen amazondan sipariş ettim. Şansıma kargo için aramex firmasına verdiler. Böylece 10 gün geçmeden kitap elimde oldu.
Kitabı övüp sövmeden önce bir konuyu belirteyim:Beklentiler. Yılların ‘tutorial’cisi olarak bu kitaptan da ciddi oranda hardware hacking ya da reverse engineering üzerine tutorial tadında veya how-to tadında çok ayrıntılı yazılar bekliyordum. Bu beklentiniz varsa siz de benim gibi üzülürsünüz.
Peki ne beklemeli? Kitap birbiriyle alakalı hardware hacking “öykülerini” içeriyor. Yani bol bol ilginç ve daha önce karşılaşmadığınız türden öyküler var.

Buraya kadar anlaştıysak devam ediyorum. Yazar yıllarını “open hardware” konusuna adamış çok iyi bir hacker/reverser/maker diyebiliriz. Çok tanınan bilinen biri aslında kendi konusunda. Kitabının ilk konuları girişimcilik üzerine ama hardware temalı. Yazarın başından sonuna kadar içerisinde bulunduğu “Chumby” – “Novena” – “Chibitronics” gibi ürünleri nasıl ortaya çıkarttığını anlatıyor. Tabi bunları okurken ciddi ciddi bilgiyle doluyorsunuz. Ama bir tutorial gibi değil. Yazar bu ürünleri üretmek için Çin’e ziyaretlerde bulunuyor ve bunların bazıları çok uzun süreli (dil öğrenecek kadar) olabiliyor. İşte bu esnada Çin’in hardware üreten, kopyalayan yüzünü de hem olumlu hem de olumsuz bakış açılarıyla gözler önüne seriyor.
Yazarın kendisi bir “açık kaynakçı” olduğu için tüm öykülerinde buna bir gönderme bulabiliyorsunuz. Bugün açık kaynaklı kodlar büyük bir olay gibi yansıtılıyor ve hardware yokmuş gibi davranılıyor ama geçmişte donanımın açık kaynaklı olduğunu söylüyor. Örneğin eline geçen ilk Apple II makinesi devre kartının şematiği ile birlikte gelmiş. O zaman tüm elektronik aygıtlar böyle satılıyormuş. Çünkü arızalandığı zaman kendin tamir ediyorsun.
Yazar bugünlerde de donanımların açık kaynaklı olması gerektiğini birçok kez vurguluyor ve lisans/garanti muhabbetini eleştiriyor. Hem para veriyoruz hem de root olamıyoruz android cihazımız da doğru mu? İşte açık kanaklı donanım mantığı buna karşı çıkıyor.
Kitabın sonlarına doğru bir hardware hacking örneği veriyor yazar ama yüzeysel. En son da ise iki adet eski ropörtaj ile kitap sonlanıyor.
Sonuç: Beklentimin dışında bile olsa 4 günde kitabı zevkle okuyarak bitirdim. Bir hardware temalı girişimcilik durumum yok ama kitaptan çok şey öğrendim. İyi bir ters mühendis çok okumalı. Kitap, referans, makale ve tutorialler. Birbirlerini tamamlıyorlar. Sadece video tutorial okuyup bırakmayın. Bilgi yüzeysel kalıyor.
Sağlıcakla kalın, iyi okumalar.

Comments of this post

Henüz yorum bulunmuyor!