Virüs ve Solucan arasındaki ayrım nedir?

Kategori Belgeler, Genel
29.04.2016
3148 Okunma

computer-trojan-virus-wormEsen! Yaşamımızın bir parçası durumuna gelen bilgisayar, tablet ya da telefonlarımızı işleten düzene “işletim sistemi” diyoruz. Bu sistemler içerisinde özel yaşantımız, işimiz, önem verdiğimiz birçok şey bulunuyor. Bunların kötü niyetli biri ya da birilerinin eline geçmesi bizi tedirgin ya da rahatsız edebileceği gibi hayatımızı alt üst de edebilir. Veya işimiz ile ilgili önemli verilerin kaybolması bizi çok büyük sıkıntıya sokabilir. Daha da büyük düşünürsek şirketlerin, hükümetlerin veya burada önemli pozisyondaki birilerinin işini kaybetmesine neden olabilir.

Bizim “işletim sistem”lerimizdeki ya da insanın bizzat kendisindeki açıkları kullanarak sistemimize sızan/kilitleyen/kullanılmaz duruma getiren yazılımlara “zararlı” diyoruz. Evet insanın diyorum çünkü arkadaşlar çoğu zaman bizim hatalarımız yüzünden sistemlerimize zararlı yazılımlar bulaşıyor. Bir çok kişi hala doğru ifadeyi kullanamıyor ve her zararlıya virüs diyor. Biz eğer bir genelleme yapacaksak virüs yerine zararlı demeliyiz. Şimdi tanımlara geçelim:

VİRÜS:
Bir bilgisayar virüsü kendini bir dosya ya da programa ekleyerek bir bilgisayardan diğerine yayılmasını sağlayabilen ve bulaştığı bilgisayara zarar verebilen bir yazılımdır. Yaptıklarına bakılarak bir bilgisayar virüsü bilgisayarızda can sıkıcı küçük değişiklikler de yapabilir, ya da donanım da olmak üzere yazılım ve dosyalarına zarar verebilir.
Neredeyse tüm bilgisayar virüsleri bir çalıştırılabilir dosya şeklinde bilgisayarınızda bulunurlar ve siz çalıştırmadığınız sürece bilgisayarınıza bulaşamazlar. Buradaki önemli bilgi, virüslerin bir insan tarafından çalıştırılmadığı sürece bulaşamayacağıdır. Kendi kendilerine kesinlikle bulaşamazlar.

SOLUCAN – WORM
Solucanlar tasarım ve yapı olarak virüslere benzerler. Ancak virüslerden farklı olarak yayılmak için insan etkenine gereksinim duymazlar. Bulaştığı bilgisayar eğer bir ağa bağlıysa, bunu farkeder ve o ağ içindeki diğer bilgisayarlara bulaşmaya çalışır. Solucanlar işletim sistemindeki dosya iletim özelliklerininden yararlanırlar.
Virüslerden bir büyük farkı da solucanlar kendi kendilerinin yüzlerce ya da binlerce kopyasını yaparak gönderebilecekleri her yere gönderebilirler.
Bir solucanın bilgisayarınıza sızması için bir yazılımda ya da işletim sisteminizde açık bulması yeterlidir. İnternete ya da bir ağa bağlısınız, eğer açığını bulduysa siz hiçbirşey yapmadan bir solucan bilgisayarınıza bulaşabilir.

Truva Atı – Trojan – Trogen Horse

Truva Atı adını tarihte Yunanların Truvayı ele geçirmek için kullandıkları bütük ahşap attan almaktadır. Atın görkemiyle onun Zeus ya da inandıkları her neyse onun tarafından gönderildiğine inanan Truvalılar atı kalenin içine almışlar ve düşmanlarından kurtulduklarını düşünmüşlerdir. Gece Zeus’a dua ederek uyurken atın içindeki Yunanlar kaleyi içeriden almışlardır.
Bilgisayarlara bulaşan Truva atları da aynı işi yaparlar. Kendi kendine bulaşmayan truva atı yine son kullanıcı tarafından çalıştırılmak suretiyle bilgisayara bulaşır. Bulaştıktan sonra da uzaktaki bir kişi tarafından, internete bağlı olunduğu sürece o bilgisayar denetlenebilir veya o bilgisayara zarar verilebilir.

Spyware – Casus Yazılım
Bu tür zararlılar, sizin parolalarınızdan, tutunda arama geçmişinize, en çok yaptığınız alışveriş türünden, tuş takımında bastığınız her tuşun kaydına kadar, bulaştığı bilgisayarda amacına göre her türlü veriyi alan ve zararlıyı yükleyen gönderen yazılımlardır.

Adware – Reklam Yazaılımları
Bu tür zararlılar genellikle bir program kurarken arka arkaya “next next” tuşuna bastığınızda çaktırmadan kurulan yazılımlardır. Bu tür yazılımların kendilerini saklama ve yayılma durumları yoktur. Aksine görünmek ve tıklanmak isterler böylece sahiplerine parak kazandırılar. Program kurarken “next” tuşuna tıklamadan önce o ekranı incelemek öntanımlı olarak tıklanmış “checkbox” neyi yüklüyormuş okumak sizi bu zararlılardan korur.

Comments of this post

Henüz yorum bulunmuyor!